VAATA KAARTI Just nii palju nafta- ja gaasivarusid tuleb jätta kasutamata, et kliima kokku ei kukuks (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Maailma teadaolevate fossiilkütusevarude põletamisel eralduks umbes 10 000 GtCO₂, mis on nelikümmend korda rohkem kui 1,5 °C süsinikueelarve.
Maailma teadaolevate fossiilkütusevarude põletamisel eralduks umbes 10 000 GtCO₂, mis on nelikümmend korda rohkem kui 1,5 °C süsinikueelarve. Foto: NATURE COMMUNICATIONS / UNIVERSITY OF BARCELONA

Barcelona ülikooli juhitud uuring hoiatab, et Pariisi kliimakokkuleppe täitmiseks ei tohiks ära kasutada teatud naftavarusid. Eesmärk, et globaalne soojenemine ei ületaks 1,5 °C, eeldab uute fossiilkütusevarude leiukohtade otsimise täielikku peatamist, uute fossiilkütuste kaevandamise lubade andmise peatamist ning praegu tootmises olevate või juba käimasolevate nafta-, gaasi- ja söekaevandusprojektide väga olulise osa ennetähtaegset sulgemist.

Maailma keskmise temperatuuri tõusu piiramiseks 1,5 Celsiuse kraadini on hädavajalik atmosfääri süsinikdioksiidi (CO₂) heitkoguste drastiline vähendamine. See tähendab, et suuremat osa maailmas leiduvatest söe-, gaasi- ja naftaressurssidest ei tohiks kasutusele võtta, väidab Barcelona ülikooli juhitud uurimus, mis avaldati ajakirjas Nature Communications. Uus artikkel tutvustab maailma põletamata nafta atlast – keskkonna- ja sotsiaalkriteeriumidega koostatud maailmakaarti, mis hoiatab, milliseid naftavarusid ei tohiks 2015. aastal allkirjastatud kliimamuutuste mõjude leevendamiseks mõeldud Pariisi leppe kohustuste täitmiseks ära kasutada.

Uuringut juhtis professor Martí Orta-Martínez Barcelona ülikooli bioloogiateaduskonnast ja UB biodiversiteedi uurimisinstituudist (IRBio), kaasautoriteks Gorka Muñoa ja Guillem Rius-Taberner (UB-IRBio), Lorenzo Pellegrini ja Murat Arsel Rotterdami Erasmuse ülikoolist ning Carlos Mena Ecuadori San Francisco de Quito ülikoolist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles