USKUMATU TARKUS Kimalased võiksid avada koguni oma kooli, kuna oskavad õpetada

teadus.postimees.ee
Copy
Nii avab kimalane keerulist mitmeastmeliste lukkudega puslekasti. Ise selle peale kohe ei tuleks, kuid liigikaaslane on talle lahendust õpetanud.
Nii avab kimalane keerulist mitmeastmeliste lukkudega puslekasti. Ise selle peale kohe ei tuleks, kuid liigikaaslane on talle lahendust õpetanud. Foto: Queen Mary University of London

Kes oleks arvanud, et kimalane, see tilluke olend oma seemnesuuruse ajuga, varjab endas võimet, mis paneb proovile kõik meie arusaamad intelligentsist? Viimased teadusuuringud on paljastanud, et karukimalased Bombus terrestris näitavad väljavad kollektiivset intelligentsust, mida varem peeti unikaalseks ja võimalikuks vaid vaid inimestel.

Eksperimentaalses keskkonnas on kimalastel õnnestunud omandada oskused kaheastmeliste puslemõistatuste (two-step puzzle box) lahendamiseks, mida nad seejärel suudavad õpetada oma liigikaaslastele, kes ilmselgelt pole varem mõistatusega kokku puutunud.

Taoline võimekuse edasiandmine – teadmiste jagamine liigisiseste õpetajate ja õpilaste vahel – seab kahtluse alla seni valitsenud veendumuse, et ainult inimesed suudavad sotsiaalselt õppida ja edasi anda käitumismudeleid, mida ei oleks võimalik üksi katse-eksituse meetodil välja selgitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles