USA enneolematu päikeseenergia buum – loe, mis on juhtunud

teadus.postimees.ee
Copy
California osariigis asuv 550-megavatine Desert Sunlight Solar Farm.
California osariigis asuv 550-megavatine Desert Sunlight Solar Farm. Foto: Wikipedia / U.S. Department of the Interior

2023. aastal lisas USA rohkem päikeseenergiast elektri muundamisvõimsust kui kunagi varem, nimelt 32,4 gigavatti.

See lisatud võimsus ületas 2023. aastal kõik teised energiaallikad, tähistades esimest korda pärast Teist maailmasõda, mil taastuvenergia allikas edestas fossiilkütuseid.

Inflatsiooni vähendamise seadus (The Inflation Reduction Act) koos Bideni administratsiooni tõukega USA päikeseenergia tootmisele tähendab, et neid rekordilisi aastaid loodetakse nüüdsest igal aastal korduvat.

Kliimamuutuste kohta lugedes on head uudised harvad, kuid mitte võimatud. Võtame näiteks selle uue aruande päikeseenergiatööstuste liidult (Solar Energy Industries Association), mis teatab, et taastuvenergia saavutas sel aastal verstaposti, mida pole nähtud alates Teisest maailmasõjast. USA lisas 32,4 gigavatti päikeseenergia võimsust, purustades sellega 2021. aasta rekordi, mis oli 23,6 gigavatti. See on 52 protsenti kõigist USAs lisatud energiavõimsustest, kui maagaas asub teisel kohal vaid 18 protsendiga.

Keskkonnaalase veebilehe Grist andmetel olid juhtpositsioonil California ja Texas, kus suured kommertspäikeseenergia projektid läksid 2023. aastal käiku. Nii elamu- kui ka ärisektor saavutasid samuti uusi tasemeid, mis tõid päikeseenergia tööstusele suurepärase aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles