NEW SCIENTIST 5 megaprojekti, mis võivad päästa maailma hukatusest

Copy
Energiakiir päästab maailma? Üks võimalikest tulevikuplaanidest, mille arendamisel on kaasa löönud ka Airbus, näeb ette kosmiliste päikesepaneelide paigaldamist, kust suunatakse energia mikrolainetega maapealsesse vastuvõtujaama.
Energiakiir päästab maailma? Üks võimalikest tulevikuplaanidest, mille arendamisel on kaasa löönud ka Airbus, näeb ette kosmiliste päikesepaneelide paigaldamist, kust suunatakse energia mikrolainetega maapealsesse vastuvõtujaama. Foto: Airbus

Kliimamuutustega saab võidelda ka rohujuure tasandil, mis nõuab üsna väikseid pingutusi väga paljudelt inimestelt. Miljonid meist saavad paigaldada säästlikumaid soojuspumpasid, lähevad üle elektrisõidukitele, väldivad oma toidus liha ja nii edasi. Kuid arvestades väljakutse tohutut ulatust, on ka neid, kes arvavad, et me peame mõtlema palju suuremalt ja julgemalt.

Räägitakse ambitsioonikatest hiigelprojektidest, mis maksaksid miljardeid ja millega kaasnevad suured riskid, aga kui need peaksid õnnestuma, võib maailm pääseda hukatusest. Need avaldavad valmis saades tõeliselt muutvat mõju meie rabedatele jõupingutustele vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid nullini ning leevendavad praeguse kliimasoojenemise halvimaid tagajärgi.

Taoliste ideede hulka kuuluvad plaanid ehitada kosmosesse tohutu päikeseelektrijaam, haljastada hiiglaslikke kõrbealasid ja turgutada üles sulavaid liustikke, et pidurdada rannikulinnu ohustavat maailmamere taseme tõusu.

Võtame ette viis kõige lootustandvamat rohelist megaprojekti, kaaludes ühtlasi nende väljavaateid ja uurides, mis peaks nende plaanide edukuse saavutamiseks järgmisena juhtuma. Ja kas me ikka suudame need tõesti käima tõmmata?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles