Mesitaru elanike tervist saab kontrollida sellise lihtsa võtte abil – Inglismaal on selleks koguni masin ehitatud

teadus.postimees.ee
Uuendatud 10. märts 2024, 10:21
Copy
Edaspidi saab tarurahva tervist hinnata ka taru avamata.
Edaspidi saab tarurahva tervist hinnata ka taru avamata. Foto: Unsplash / Bianca Ackermann

Õrna automatiseeritud koputuse andmine mesipuu välisküljele ja mesilaste kollektiivse vastuse salvestamine võib anda märku koloonia tervisest, ilma et oleks vaja taru sisse vaadata, leidis uus uuring.

Viimase mesindushinnangu käigus saadi teada, et Ameerika Ühendriikides on 115 000 kuni 125 000 mesinikku, kellest enamik on hobimesinikud. Viimastel aastatel on saanud mesitarude pidamine vägagi popiks, ja mesinikeks saavad need, kes muu hulgas soovivad aidata kaasa nende võimsate tolmeldajate säilitamisele lisaks mõistagi sellele magusale ollusele, mida mesilased pakuvad.

A. Pilootuuringu jaoks mõeldud elektromagnetiline väristi, mis on kinnitatud taru  välisseinale. B. Foto neljast mesilasperest Gentis Belgias, millel on samasugused väristid (kaetud ilmastikukindlate katetega). C. Foto kärje keskele sisestatud kiirendusanduriga varustatud taruraamist. Andurit ennast pole näha: mesilased on ehitanud selle ümber kärjed.
A. Pilootuuringu jaoks mõeldud elektromagnetiline väristi, mis on kinnitatud taru  välisseinale. B. Foto neljast mesilasperest Gentis Belgias, millel on samasugused väristid (kaetud ilmastikukindlate katetega). C. Foto kärje keskele sisestatud kiirendusanduriga varustatud taruraamist. Andurit ennast pole näha: mesilased on ehitanud selle ümber kärjed. Foto: Nottinghami Trenti ülikool
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles