Tohutu muuseumiskelettide virtuaalne galerii on nüüd vaatamiseks avatud!

teadus.postimees.ee
Copy
Kataloogi on kantud rohkem kui 13 000 isendit mis esindavad paljusid eri loomaliikidest, sealhulgas kahepaiksetest, kaladest, roomajatest ja imetajatest.
Kataloogi on kantud rohkem kui 13 000 isendit mis esindavad paljusid eri loomaliikidest, sealhulgas kahepaiksetest, kaladest, roomajatest ja imetajatest. Foto: openVertebrate

Suur töörühm teadlasi nägi hulgaliselt vaeva, et luua tuhandete selgroogsete isendite 3D-rekonstruktsioone, mis tehti nüüd veebis vabalt kättesaadavaks. See ettevõtmine võimaldab avalikkusel mitte ainult vaadelda seni raskesti ligipääsetavaid muuseumikogusid, vaid parandab ka teadusalaseid teadmisi.

Projekti nimetus on openVertebrate ehk oVert ja selle loomine on kestnud aastaid. Alates 2017. aastast on teadlased 18 muuseumist, ülikoolist ja muust asutusest üle USA ühendanud jõud, et ühiselt kaardistada nende valduses olev suur hulk selgroogsete eksemplare, millest enamik on olnud avalikkuse eest varjul. Projekti juhivad Florida ülikooli ja Florida loodusmuuseumi teadlased David Blackburn ja Edward Stanley. 

Kataloogi on kantud rohkem kui 13 000 isendit, mis esindavad paljusid isendeid eri loomaliikidest, sealhulgas kahepaiksetest, kaladest, roomajatest ja imetajatest. Teadlased tegid isenditest kompuutertomograafilisi skaneerimisi ja valmistasid nende abil täpseid 3D-pilte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles