TABATUD Kosmosest elu otsimise süsteem leidiski selle kõige loogilisemast kohast (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Nii töötab suur interferomeeter: viis satelliiti ei pea kätte saama tavalise kosmoseteleskoobi ülesvõetavat teravat pilti, vaid mõõtma justkui hiiglasliku teleskoobina uuritava eksoplaneedi atmosfääri spektrit. Kui veab, võib sellest tulevikus leida jälgi elukõlblikust keskkonnast või koguni elutegevuse jälgi.
Nii töötab suur interferomeeter: viis satelliiti ei pea kätte saama tavalise kosmoseteleskoobi ülesvõetavat teravat pilti, vaid mõõtma justkui hiiglasliku teleskoobina uuritava eksoplaneedi atmosfääri spektrit. Kui veab, võib sellest tulevikus leida jälgi elukõlblikust keskkonnast või koguni elutegevuse jälgi. Foto: ETH Zurich

Šveitsi ülikooli ETH Zurichi teadlaste juhtimisel valmib uus ja enneolematu maavälise elu avastamise süsteem kosmoses, mis mõõdab planeetide jälgi ja proovib nende põhjal tuvastada võimalikku elu. Esimesena otsiti eluvorme sealt, kus need kindlasti peaksid olema ja katseid saatis edu – jäljed leitigi.

Nüüd on meetodid, mida satelliitide võrk võib ühel päeval kasutada elu leidmiseks väljaspool Päikesesüsteemi, üle kontrollitud, sest neid rakendati ühes kohas, kus me teame, et elu kindlalt eksisteerib: Maal.

Kui siin poleks midagi tuvastatud, oleks seis üsna halb: sel juhul poleks olnud lootust, et meetod toimib ja mujalgi midagi avastab. Kuid arvestama peab, et isegi meie planeedil elumärkide märkamine kaugelt universumist siia suunatud mõõteriistadega võib olla üsna keeruline.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles