Testid õnnestusid Põlevkivituhast saab toota värvi

teadus.postimees.ee
Copy
Testide tulemused näitasid, et põlevkivituhast toodetud taaskasutatud kaltsiumkarbonaat on nii kõrgete kvaliteedinäitajatega, et asendab täielikult värsket toorainet, mida praegu kaevandatakse suure keskkonnajalajäljega.
Testide tulemused näitasid, et põlevkivituhast toodetud taaskasutatud kaltsiumkarbonaat on nii kõrgete kvaliteedinäitajatega, et asendab täielikult värsket toorainet, mida praegu kaevandatakse suure keskkonnajalajäljega. Foto: Energia.ee

Narva värvitootja Primatek edukad testid näitasid, et kaltsiumkarbonaat, mida Ragn-Sells hakkab välja võtma Ida-Virumaa mägedes seisvast põlevkivituhast, on hea tooraine keskkonnasäästlike pulbervärvide tootmiseks.

Üle aasta kestnud koostöö tulemusena on valmis saanud esimene proovipartii valget pulbervärvi, mida on ka edukalt testitud metallpindade katmisel. Testide tulemused näitasid, et põlevkivituhast toodetud taaskasutatud kaltsiumkarbonaat on nii kõrgete kvaliteedinäitajatega, et asendab täielikult värsket toorainet, mida praegu kaevandatakse suure keskkonnajalajäljega.

Kuna maailma erinevates tööstusharudes kasvab järjest kiiremini nõudlus just selliste taaskasutatud toorainete vastu, on Ragn-Sellsi Eesti tütarettevõte OSA projekt väga huvitatud, et Ida-Virumaa põlevkivituhast toodetav kaltsiumkarbonaat aitaks tõsta ka Eesti oma ettevõtete konkurentsieelist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles