Tehisaru joob Arizonas inimeste eest vee ära

teadus.postimees.ee
Copy
Andmekeskus
Andmekeskus Foto: Goodyeari linnak

Arizonas Goodyeari linnakus asuv tohutu Microsofti andmekeskus kasutab Phoenixi kõrbelinna veevarusid oma pilvandmetöötluse ja tehisintellekti vajaduste katmiseks, teatab The Atlantic.

Allikas, kes on Microsofti Goodyeari linnaku rajamisega hästi kursis, rääkis väljaandelele, et see keskus oli spetsiaalselt ehitatud Microsofti poolt rahastatud OpenAI-le. Selle väite kohta keeldusid ettevõtted kommentaari andmast.

Tehisintellekti töö nõuab suurt energiakogust. Keskkonna jalajälge halvendab asjaolu, et andmekeskused tarbivad ka meeletus koguses vett. Et ära hoida serverite ülekuumenemist, otsustasid insenerid selle riski maandamiseks jahutusel kasutada vett.

Microsoft on The Atlanticu väitel olnud oma Goodyeari keskuse veekasutuse osas uskumatult ebaselge, redigeerides isegi linnavalitsuse dokumentides olevaid täpseid numbreid põhjusel, et Goodyeari veetarbimine on «mitteavalik» teave. Kuid Microsofti enda tellitud hinnangute järgi tarbiks 113 hektari suurune ülikoolilinnak, kus praegu on kaks hoonet ja kus on plaanis avada kolmas, aastas 212 miljonit liitrit joogivett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles