Vastassoo lõhn võib isased surma saata

teadus.postimees.ee
Copy
Hiir peos. Pilt on illustreeriv.
Hiir peos. Pilt on illustreeriv. Foto: Sergey Bezgodov / Shutterstock

Kaaslase lõhna tajumine võib mõjutada looma eluiga ja tema võimet järglasi saada, paljastab värske uurimus. Teadlased avastasid, et isaste hiirte kokkupuude tundmatute emaste lõhnaga keskeast kuni vanaduseani vähendas hilisemas elus nende võimet järglasi saada. Veelgi enam, kui neid isaseid lasti paarituda, surid nad varem kui isased, kes enne paaritumist võõraste emaste lõhna ei tundnud.

Uus-Meremaa ja Austraalia teadlaste uurimus näitab, et sotsiaalse keskkonna tajumine võib mängida rolli vananemisprotsessis. Uus-Meremaa Otago Ülikooli biomeditsiiniteadlane Michael Garratt selgitas: «Meie tulemused toetavad järjest suurenevat tõendite hulka, et kaudsed kaaslaste vihjed võivad mõjutada vananemisprotsessi,» kirjutas Garratt koos kolleegidega avaldatud artiklis.

Hiljutised uuringud puuviljakärbsega näitavad, et närvisüsteem võib jaotada ressursse paljunemise ja vananemise vahel, lähtudes keskkonnasignaalidest. Kaaslaste feromoonid võivad kiirendada usside ja puuviljakärbesete vananemist sõltumata paljunemisest, aktiveerides ajus paaritumisega seotud tasustamissüsteemi. Paaritumine aitas neil kauem elada. Kuid pole selge, kas see kehtib ka meiesuguste selgroogsete puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles