MÕNED ONGI ÜKSI? Uus uuring heidab valgust, miks tulnukad end ikka veel näidanud pole

teadus.postimees.ee
Copy
Tulnukad võivad olla lõksus oma planeedil. Pilt on illustreeriv.
Tulnukad võivad olla lõksus oma planeedil. Pilt on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

Kujuta ette maailmu, kus elu õitseb varjatud ookeanides või on laienenud juba kaugele tähedevahelisse pimedusse, kus tsivilisatsioonid kasvavad ja arenevad, olles piiratud ainult oma planeetide või tähesüsteemide piiridega. Meie maavälise mõistuse otsingud on siiani jäänud kindla kinnituseta, et peale meie tõesti kuskil on veel mõni tsivilisatsioon. Teadlased nüüd vähemalt teavad, miks see nii võib olla, selgitas uus uuring.

Ajakirjas Journal of the British Interplanetary Society avaldatud artikkel uurib tsivilisatsioonide võimalikkust teistes maailmades ja tegureid, mis määravad nende võimet uurida oma Päikesesüsteeme. Töö «Kaks kontseptuaalset tööriista Maa-väliste tsivilisatsioonide otsimiseks» ainus autor on Elio Quiroga, Hispaania ülikooli Universidad del Atlántico Medio professor.

Evolutsioon on Maal loonud imetlusväärselt mitmekesise eluvormide valiku. Nii juhtuski, et kõnelevad primaadid, kellel on vastassuunalised pöidlad, tõusid arengu tippu ja on loomas kosmosetehnoloogilist tsivilisatsiooni. Kuid kuidas on lood teiste planeetidega? Kui mõne ookeanimaailma domineeriv liik loob mingisuguse tehnoloogilise tsivilisatsiooni, kas nad suudaksid põgeneda oma ookeanikodust ja uurida avakosmost?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles