Ameerikas valmistati valgusimpulssidel toimiv südamerütmur – te ei usu, mis sest pärast kasutamist saab

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Jean Lachat

Vahel vajab meie keha turgutust. Miljonid inimesed sõltuvad südamestimulaatoritest – väikestest seadmetest, mis reguleerivad südame elektrilisi impulsse, et süda saaks ühtlaselt lüüa. Ent tüsistuste vähendamiseks soovivad teadlased neid seadmeid muuta veelgi väiksemaks.

Chicago ülikooli teadlased on välja töötanud valguse toitel töötava traadita seadme, mis võib reguleerida südame-veresoonkonna- või närviaktiivsust kehas. See üliõhuke uuenduslik membraan võimaldab minimaalselt invasiivset operatsiooni ja erinevalt traditsioonilistest südamestimulaatoritest ei sisalda see liikuvaid osi.

21. veebruaril ajakirjas Nature avaldatud uuring näitab, kuidas see tehnoloogia võib vähendada südameoperatsioonidega kaasnevaid riske ja avardada tuleviku meditsiiniseadmete võimalusi. Membraan, mis on valmistatud kahekihilisest P-tüüpi silikoonist ja millel on nanopoorne ülemine kiht, tekitab valguse toimel elektrilaengu. Seade on piisavalt väike ja kerge, et pakkuda patsientidele mugavust, kaaludes vähem kui üks viiekümnendik grammist.

Lisaks südameprobleemidele näevad teadlased potentsiaali kasutada seda lähenemisviisi neuromodulatsioonis, näiteks Parkinsoni tõve või kroonilise valu ravimisel. Uuringu üks autoreid, Pengju Li, nimetab seda valdkonda «fotoelektrotseutilisteks». Esimest korda katsetati seadet sea südamega, mis andis kohe edukaid tulemusi, kinnitades teadustöö tähtsust ja potentsiaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles