Teadlaste idee kuivatame stratosfääri ära - läheb jahedamaks (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Pilvine taevas.
Pilvine taevas. Foto: Lauri Kulpsoo

Ajakirjas Science Advances avaldatud uuringus pakuvad teadlased välja vastuolulise geotehnoloogilise strateegia globaalse soojenemise vähendamiseks. See tähendaks stratosfääri kuivatamist kõige levinuma kasvuhoonegaasi – veeauru eemaldamise teel. Strateegias selgitatakse, kuidas sõna otseses mõttes kuivatada stratosfääri, et aidata planeeti jahutada. Samas tunnistades, et see annaks üsna vähe tulemusi.

USA Riiklik Ookeani- ja Atmosfääriamet NOAA selgitas pressiteates, et kui strateegia ellu viia, töötab see mingil määral. Kuigi kasvuhoonegaasid, nagu süsinikdioksiid ja metaan, on inimtegevusest põhjustatud kliimamuutuste kõige olulisemad tegurid, on veeaur siiski kõige levinum kasvuhoonegaas. Selle eemaldamine atmosfäärist aitaks kliimamuutusi leevendada, väidavad uuringu autorid. Vee eemaldamine võiks nii-öelda jahutada atmosfääri ja tasakaalustada süsinikdioksiidi kahjulikku soojendavat mõju.

NOAA teadlased on välja pakkunud, et seda meetodit nimetatakse «tahtlikuks stratosfääri dehüdratsiooniks» või ISD. See kujutab endast stratosfääri kõige niiskemate osade pritsimist pisikeste «jää tuumakeste» osakestega, et hoogustada jää moodustumist, mis seejärel tekitaks rahe moodi sademeid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles