PÖÖRANE IDEE Paisudes neelab meie universum selle piiri taga olevaid beebiuniversumeid (2)

teadus.postimees.ee
Uuendatud 28. veebruar 2024, 05:24
Copy
Beebiuniversumite mudeli kohaselt liitub meie suure universumiga järjest uusi beebimaailmu, mis tekitavadki kiireneva paisumise. Selle pildi allservas on hetk, kui toimus Suur Pauk. Universum laieneb alt üles ja liidab endaga (punased sisenevad vood) uusi universumikesi.
Beebiuniversumite mudeli kohaselt liitub meie suure universumiga järjest uusi beebimaailmu, mis tekitavadki kiireneva paisumise. Selle pildi allservas on hetk, kui toimus Suur Pauk. Universum laieneb alt üles ja liidab endaga (punased sisenevad vood) uusi universumikesi. Foto: Marek Strandberg / Postimees

​Kosmoloogia on kui fantaasiavärvidest pakatav tulevärk: teoreetikute mõtted loovad uusi hüpoteese enneolematu kiirusega. Loomulikult pole tegemist ulmekirjandusega ning igas uues teoorias ja hüpoteesis peab olema vaieldamatult midagi, millest saavad füüsikud ja astronoomid kinni haarata, et siis selle uue oletusega haakuvat nähtust mõõta. Siiski väidavad nn õgiva universumi teooria autorid, et astronoomiliste vaatlustega sobib nende kirjeldus üsnagi hästi.

Kosmoloogilist konstanti, mis selgitab, kuidas ja miks universum laieneb, on astrofüüsikud varem kirjeldanud kui füüsika ajaloo halvimat ennustust, kuna selle väärtuse kindlaksmääramine on osutunud parajaks peavaluks. See on viinud astrofüüsikud teiste seletuste otsingutele, miks universumi paisumine kiireneb – näib, nagu ammutaks me maailmaruum kusagilt pidevalt energiat juurde.

Algatuseks kokkuvõtvalt

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles