Tsüaniidisõda Hiina ja Filipiinide vahel kogub tuure

teadus.postimees.ee
Uuendatud 27. veebruar 2024, 20:28
Copy
Bajo de Masinloci atoll, mille pikim külg on ca 16 km pikk, paikneb Filpiinide rannikust 240 km kaugusel ja Hiina kontrolli all olevatest Paraceli saartest 540 km kaugusel.
Bajo de Masinloci atoll, mille pikim külg on ca 16 km pikk, paikneb Filpiinide rannikust 240 km kaugusel ja Hiina kontrolli all olevatest Paraceli saartest 540 km kaugusel. Foto: Landsat

Lõuna-Hiina mere atoll, mis on tuntud oma rikkaliku bioloogilise mitmekesisuse poolest, on sattunud viimaste aastate jooksul rahvusvaheliste vaidluste keerisesse. Filipiinide ja Hiina vaheline konflikt on võtnud uue pöörde, kui süüdistused tsüaniidi kasutamises kalastuspiirkondades on toonud kaasa mure keskkonnakahju ja kogu piirkondliku stabiilsuse pärast.

 Jutt on Bajo de Masinloci nimelisest atollist, mille kuuluvuse üle vaieldes on Hiina pool letti löönud koguni 15. sajandist pärit Yuani dünastia aegsed maakaardid, millelt on võimalik vaid hiinlastel aimata selle atolli neile kuulumist.

Filipiinide kalandus- ja vesiviljeluse büroo (The Philippines’ Bureau of Fisheries and Aquatic Resources) on esitanud Hiina kaluritele süüdistuse, et nad kasutavad tsüaniidi tõrjumaks Filipiinide kalapaate strateegiliselt tähtsatelt kalastusaladelt. Selline tegevus ei ole mitte ainult kahjulik mereelustikule, vaid süvendab ka juba niigi pingelist olukorda kahe riigi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles