UNES «NÕIDUMINE» Loe, mida võivad magavale inimesele öeldud sõnad ta südamega teha

teadus.postimees.ee
Copy
Une ajal tehtud aju- ja südametegevuse uuringud viitavad sellele, et me tunneme ära nii sõnu kui nende tooni.
Une ajal tehtud aju- ja südametegevuse uuringud viitavad sellele, et me tunneme ära nii sõnu kui nende tooni. Foto: Eero Vabamägi

Magav inimene on jätkuvalt mõistatus ja välismaailm mõjutab me uneseisundit sageli ootamatul moel. Uuringud näitavad, et uni ei tähenda ühenduse katkestamist reaalsusega – sõnad võivad koguni und paremaks muuta. Liège'i ülikooli tsüklotroni uurimiskeskus (Center of Research Cyclotron at the University of Liège) paljastab, et magav keha reageerib ka unes välismaailmale, selgitades, kuidas meelelisest keskkonnast pärit teave võib mõjutada une kvaliteeti.

Uuringud näitavad, et uni ei tähenda ühenduse katkestamist reaalsusega – sõnad võivad koguni und paremaks muuta. Liège'i ülikooli tsüklotroni uurimiskeskus (Center of Research Cyclotron at the University of Liège) paljastab, et magav keha reageerib ka unes välismaailmale, selgitades, kuidas meelelisest keskkonnast pärit teave võib mõjutada une kvaliteeti.

Liège'i teadlased on teinud koostööd Šveitsi Fribourgi ülikooliga uurimaks, kas keha on unes tõesti välismaailmast täielikult eraldatud. Selleks keskenduti sellele, kuidas südamerütm muutub, kui me unes erinevaid sõnu kuuleme. Avastati, et lõõgastavad sõnad aeglustavad südame tegevust kui sügavama une peegeldust võrreldes neutraalsete sõnadega, millel sellist aeglustavat mõju ei ole. Seda avastust esitleti ajakirjas Sleep Research ja see heidab uut valgust aju-südame koostoimele unes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles