Kosmiline ravimivabrik potsatas lõpuks Maale – miks üldse seal ravimeid peaks tootma

teadus.postimees.ee
Copy
Varda Space maandusmiskapslis on kosmose tingimustes loodud ravimid. Ettevõtte töötaja mõõdistab kapslit pärast maandumist skänneriga, et tuvastada selle võimalikke deformatsioone ja muutusi.
Varda Space maandusmiskapslis on kosmose tingimustes loodud ravimid. Ettevõtte töötaja mõõdistab kapslit pärast maandumist skänneriga, et tuvastada selle võimalikke deformatsioone ja muutusi. Foto: Varda Space

Kosmosest naasis pärast pikka USA lennuametilt FAA loa ootamist vägagi revolutsiooniline ravimivabrik, milles kasutati peaasjalikult just mikrogravitatsiooni, et luua uued ravimite tootmisvõtted.

Varda Space on ettevõte, mis on ette võtnud vägagi uuendusliku tööstussuuna: luua automatiseeritud tootmisprotsesse, milles inimese vahetu abita kasutataks ära Maa-lähedastel orbiitidel lendamise üht olulist tegurit – mikrogravitatsiooni. Varda eriline tähelepanu on ravimite valmistamisel, sest paljud neist on piisavalt kallid preparaadid, et nende omadusi tasub sellise kosmilise keemialabori abil täiendada ja rikastada.

Kui tulevik on kosmoses, siis Varda Space Industries on üks neist ettevõtetest, mis viib meid sinna – nende eesmärk on muu hulgas ka viirusevastaste ravimite valmistamine.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles