Karvutuid kasse tabab müstiline ning kummalise mustriga nahahaigus

teadus.postimees.ee
Copy
Kujundlikku erüteemi on dokumenteeritud mitmel sfinksikassil.
Kujundlikku erüteemi on dokumenteeritud mitmel sfinksikassil. Foto: Mendoza-Kuznetsova jt.

Veterinaarteadlased leidsid karvututel sfinkskassidel intrigeeriva dermatoloogilise nähtuse – keeruline nahahaigus, mida tuntakse kujundliku erüteemina (ing k figurate erythema ehk FE). See seisund väljendub keerulise lööbena, mis katab enamuse kassi kehast. Kuigi sfinkskasside kujundliku erüteemi täpne põhjus pole endiselt selge, näib see olevat haruldane, üldiselt healoomuline ja sageli mööduv nähtus.

Erüteem on lai meditsiiniline termin, mis tähistab nahapunetust ning mida leidub analoogselt ka inimestel, näiteks erythema migrans ehk puukborrelioosiga seotud iseloomulik härjasilma lööve. Inimmeditsiinis tunnustatud kujundlik erüteem (FE) on tüüpiliselt rõnga- või kaarekujuliste löövetega. Inimestel on see sageli pigem sümptom kui iseseisev haigus, mis annab märku terviseprobleemidest, nagu infektsioon või autoimmuunhaigused.

Kassiomanikelt, kasvatajatelt ja veterinaararstidelt on tulnud teateid sfinkskasside sarnaste löövete kohta. Kasside kujundlikku erüteemi käsitlevate uuringute vähesus ajendas uuringu autorit Ekaterina Mendoza-Kuznetsovat ja tema kaasautoreid sellesse ainulaadsesse dermatoloogilisse juhtumisse süvenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles