See üldlevinud toidulisand võib esile kutsuda tsöliaakiat

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Pixabay

E551, mida tavaliselt tuntakse ränidioksiidina, on nanoosakeste pulber, mille osakesed on väiksemad kui 100 nm. Selle roll paakumisvastase ainena on laialt levinud kuiv- ja pulbrilistes toiduainetes, sealhulgas supid, vürtsid, teraviljapõhised piimasegud imikutele, lahustuv kohv, kakaosegu ja külmkuivatatud pasta.

Üle 2600 töödeldud toidus sisalduva E551 eesmärk on vältida tükkide moodustumist, säilitades erinevate toiduainete maitse, tekstuur ja stabiilsus. Lisaks mängib see üliolulist rolli abiainena toidu muundamisprotsessides, mida sageli pakendil olevas koostisosade loetelus ei avaldata, mis põhjustab tarbitava toidu kaudu igapäevase kokkupuute.

Teadusajakirjas Environmental Health Perspectives avaldatud uuringus vaatasid teadlased selle pideva kokkupuute võimalikku mõju soolestiku immuunsüsteemile, keskendudes eriti suukaudsele taluvusele toiduvalkude suhtes. Suukaudne taluvus on ülioluline tolerogeense reaktsiooni esilekutsumiseks soolestikus, mis aitab vältida põletikulisi immuunreaktsioone allaneelatud valkude vastu. Selle protsessi häired võivad põhjustada toidutundlikkuse tekkimist, alates allergiatest (nt maapähklid, lehmapiim, kala, karbid ja munad) kuni autoimmuunsete seisunditeni, nagu tsöliaakia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles