Miks meil on liigaastad ja kui keeruline on Gregoriuse kalender tegelikult?

teadus.postimees.ee
Copy
Praha astronoomiline kell on samal kohal aega näidanud 600 aastat.
Praha astronoomiline kell on samal kohal aega näidanud 600 aastat. Foto: Wikimedia Commons

Võib-olla olete kuulnud, et Maal kulub 365 päeva, et teha täisring ümber Päikese. Kuid tegelikult kestab see teekond umbes 365 ja veerand päeva. Nihkeaastad aitavad hoida 12-kuulise kalendri kooskõlas Maa tiirlemisega ümber Päikese. Nelja aasta peale moodustavad need ülejäävad tunnid ühe terve päeva. Liigaastal lisame selle lisapäeva veebruarikuusse, mis teeb selle tavalise 28 päeva asemel 29 päeva pikkuseks, kirjutab Purdue'i ülikooli füüsika ja astronoomia doktorant Bhagya Subrayan sciencealert.com lehel.

Liigaasta idee pärineb Vana-Roomast, kus inimestel oli 365 päeva asemel 355-päevane kalender, sest see põhines tsüklitel ja Kuu faasidel. Roomlased märkasid, et nende kalender ei ole aastaaegadega kooskõlas. Et puuduolevad päevad korvata, hakkasid nad iga kahe aasta tagant lisama lisakuud, mida nad nimetasid Mercedoniuseks.

Aastal 45 eKr võttis Rooma keiser Julius Caesar kasutusele Egiptuses välja töötatud päikesekalendri. Iga nelja aasta tagant lisati veebruarile üks päev, et kalender oleks kooskõlas Maa tiirlemisega ümber Päikese. Caesari auks nimetatakse seda süsteemi tänaseni Juliuse kalendriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles