NEW SCIENTIST Kuidas saaksid mälu teravust muuta?

Jason Arunn Murugesu
, New Scientist, kaasautor
Copy
Foto: Pexels

Kellaaeg, uneaeg ja meie eluetapp võivad mõjutada aju toimimist. Kuid hea uudis on see, et on olemas viise, kuidas tagada aju tipptasemel töötamine.

Väidetavalt hoidis Thomas Edison uinakuks valmistudes kummaski käes teraskuuli. Kui ta noogutas, langesid need maha, mis äratas ta üles ja võimaldas tal jäädvustada ideid, mis tal vahetult enne magamaminekut tekkisid. Seda perioodi pidas ta üheks loomingulisemaks. Kuid kas on tõesti teatud ajahetked, mil meie aju töötab paremini? Kas meil on siis erinevas vanuses eri tüüpi mõtlemine? Kui jah, tasub küsida, kuidas me neist vaimsetest tippudest maksimumi saaksime võtta ja oma aju võimekuse maksimumini viia.

Kuigi Edisoni meetod võis olla ebatavaline, selgub, et ta oli oma teooriaga õigel teel. Pariisi ajuinstituudi doktor Delphine Oudinette ja tema kolleegid tegid 2021. aastal avastuse, mis seda kinnitab. Nad esitasid 103 vähese unepuudusega inimesele näiliselt keerulise matemaatikaülesande, mida saaks lahendada lihtsalt loomingulise vaatenurga alt. Osalejad, kes ärkasid vahetult pärast uinumist, tegid loomingulise hüppe ja lahendasid probleemi peaaegu kolm korda tõenäolisemalt kui need, kes olid kogu katse vältel ärkvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles