Need neandertallaste tehtud tööriistad on kui tehasest tulnud

teadus.postimees.ee
Copy
Neandertallase rekonstruktsioon.
Neandertallase rekonstruktsioon. Foto: Wikimedia Commons

Teadlaste rühm on avastanud, et neandertallased valmistasid kivist tööriistu, mida hoiti koos mitmekomponendilise liimiga. Leitud tõendid varaseima kompleksse liimi kohta Euroopas viitavad sellele, et need tänapäevaste inimeste eelkäijad omasid varem arvatust paremaid kognitiivseid võimeid ja olid ka kultuuriliselt enam arenenud.

Ajakirjas Science Advances avaldatud töö on teinud New Yorgi ülikooli, Tübingi ülikooli ja Berliini rahvusmuuseumi teadlased. «Need hämmastavalt hästi säilinud tööriistad pakuvad tehnilist lahendust, mis on laias laastus sarnane varajaste kaasaegsete inimeste poolt Aafrikas valmistatud tööriistade näidetega, kuid käekiri peegeldab neandertallase omalaadset «puudutust», milleks on käsitsi hoitavate tööriistade käepidemete valmistamine,» ütleb Radu Iovita, kaasprofessor New Yorgi ülikooli inimese päritolu uuringute keskusest.
 

Neandertali inimesed olid osavad ja vormisid bituumenit ning ookrit segades otsekui plastist tõepoolest käepäraseid tööriistakäepidemeid.
Neandertali inimesed olid osavad ja vormisid bituumenit ning ookrit segades otsekui plastist tõepoolest käepäraseid tööriistakäepidemeid. Foto: New Yorgi ülikool / Patrick Schmidt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles