New Scientist Liigikaaslasi söödi möödanikus ka rõõmust ja kurbusest – ja see oli pigem tavaline (2)

Michael Marshall
, New Scientist, kaasautor
Uuendatud 21. märts 2024, 13:25
Copy
Liigikaaslasete söömine võis möödanikus olla üsna praktilistel kaalutlustel harrastatud tegevus. Hilisemates kultuurides on see muutunud taunitavaks ja põlatavaks.
Liigikaaslasete söömine võis möödanikus olla üsna praktilistel kaalutlustel harrastatud tegevus. Hilisemates kultuurides on see muutunud taunitavaks ja põlatavaks. Foto: Piqsels

Inglismaa edelaosas Cheddar Gorge’is asuvas Goughi koopas on arheoloogid leidnud vähemalt kuue inimese jäänused. Paljud luud olid jõuliselt murtud ja killud kaetud lõikejälgedega – inimesed olid kivitööriistade abil luudelt liha eemaldanud. Veelgi enam, 42 protsendil luukildudest olid inimhammaste jäljed. Pole erilist kahtlust, et inimesed, kes elasid selles koopas 14 700 aastat tagasi, praktiseerisid kannibalismi.

Tänapäeval on kannibalism paljudes ühiskondades tabuteema. Filmides, nagu «Texase mootorsaemõrvad», näeme seda hälbena. Me seostame seda zombide, psühhopaatide ja sarimõrvaritega, nagu seda oli fiktiivne Hannibal Lecter. Positiivseid lugusid kannibalidest on vähe. Kuid ehk on aeg mõtteviisi muuta, sest hoolimata meie eelarvamustest koguneb tõendeid, et kannibalism oli levinud inimkäitumine.

Goughi koopast leitud skelett.
Goughi koopast leitud skelett. Foto: Flickr / Elliott Brown
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles