OLETE KUULNUD Kuu on seest tühi – lugege lähemalt, kust see jutt pärit (1)

teadus.postimees.ee
Uuendatud 17. veebruar 2024, 12:15
Copy
Jutt, et Kuu on seest õõnes sai alguse ilmselt NASA eksperimentidest, kus korraldati kuuvärin ja imestati selle üle, kui pikalt Kuu seejärel helises.
Jutt, et Kuu on seest õõnes sai alguse ilmselt NASA eksperimentidest, kus korraldati kuuvärin ja imestati selle üle, kui pikalt Kuu seejärel helises. Foto: NASA

Õõnsa Kuu vandenõuteooria tekkis 1969. aasta Apollo missioonide ajal. Vandenõuteoreetikud tõlgendasid valesti astronautide seismiliste eksperimentide tulemusi, mis pani neid uskuma, et Kuu on õõnes. Teadlased väidavad, et Kuu heliseb nagu kell. See on seetõttu, et Kuu seismiliste sündmuste, tuntud kui kuuvärinad, vibratsioonid kestavad palju kauem kui analoogilised vibratsioonid Maal.

Vandenõuteoreetikud uskusid kunagi, et Kuu on seest õõnes. Kuigi see on ju isegi tõenäolisem kui see, et Kuu on tehtud juustust, tundub see siiski praeguseks üsna naeruväärne. Niisiis, kust see õõnsa Kuu teooria – või pigem vandenõuteooria – alguse sai? Üllataval kombel ei põhine see folklooril ja lugu pole ka väga vana. Õõnsa Kuu teooria tekkis esmakordselt 1969. aastal Apollo 12 kuumissiooni ajal. NASA teadlased soovisid saada rohkem teavet Kuu koostise kohta. Apollo 12 missiooni ajal seadsid astronaudid Pete Conrad ja Alan Bean maandumispaigas üles passiivse seismilise eksperimendi (PSE) osana suuremast Kuu eksperimentide seeriast, mida tuntakse kui Apollo Lunar Surface Experiment Package (ALSEP).

Pärast seda, kui Apollo 12 astronaudid olid turvaliselt tagasi Maale tagasi lendavas nn juhtimismoodulis, kukutasid nad Kuumooduli Kuu pinnale tagasi. Löögi mõju oli võrdne ühe tonni trotüüli (TNT) plahvatusega ja see vallandas nn kuuvärina – esimese inimeste põhjustatud kuuvärina. PSE seismomeetrid salvestasid tekkinud vibratsioonid, mis olid palju suuremad ja kestsid palju kauem, kui teadlased olid eeldanud. Need erinesid märkimisväärselt Maal tuntud maavärinate vibratsioonidest. NASA jätkas kuuvärinate katsetamist Apollo 13, 14, 15 ja 16 missioonide ajal, saades neilgi kordadel sarnaseid tulemusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles