NEW SCIENTIST Une juhtimine aitab magades õppida, kuid sellel on ka tumedam pool

, New Scientist, kaasautor
Copy
Magamine tulevikus võib välja näha just selline: öökapil on seade, mis teeb uneinseneeriat ning aitab õppida või loovust parandada. Kuid seda saab ka kurjasti ära kasutada.
Magamine tulevikus võib välja näha just selline: öökapil on seade, mis teeb uneinseneeriat ning aitab õppida või loovust parandada. Kuid seda saab ka kurjasti ära kasutada. Foto: (CC) Oscar Rosello / MIT

Õpiku padja alla panemine, et see öösel magades pähe jääks, polegi enam nii ulme. Isegi iidsed egiptlased otsisid kohtumist viljakuse ja sünni jumala Besiga, joonistas ta oma käele jumaluse kujutise ning mähkides selle käe ja kaela musta riide sisse enne magama heitmist. See tava, mida on kirjeldatud papüürustel ning mis pärineb umbes aastast 1350 eKr, on varaseim dokumenteeritud näide stimulatsiooni kasutamisest unenäo sisu mõjutamiseks.

Nüüd, ligi kolm tuhat aastat hiljem muudavad neuroteadlased ja psühholoogid selle iidse idee millekski teaduslikumaks. Kummutades kauaaegsed eelarvamused meie aju ja keha vahelise ühenduse katkemise kohta une ajal, kasutavad need «une insenerid» inimeste unenägude sisu mõjutamiseks helisid, lõhnu, puudutusi ja liigutusi.

Seda kõike tehes saab silmatorkavaid eeliseid alates unekvaliteedi ja meeleolu parandamisest kuni õppimise ja loovuse suurendamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles