Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) päikeseenergeetika materjalide teaduslaboris on juba aastaid uuritud kesteriiti kui üht lootustandvat ja keskkonnahoidlikku päikesepatareide absorbermaterjali. Eelmisel aastal tõusis see uurimisrühm enda väljatöötatud kesteriidiga maailma tippu, sest suutis esimesena suurendada selle materjali kasuteguri rekordilise 12 protsendini. Kesteriidi uurimisest, päikeseenergeetika suundumustest ja noore teadlase elust on TTÜ materjali- ja keskkonnatehnoloogia instituudi direktori professor Maarja Grossberg-Kuusega vestelnud Horisondi peatoimetaja Ulvar Käärt.

Aastavahetuse eel vahetasid Eesti noorte teaduste akadeemia (ENTA) presidendi rolli Eesti teaduste akadeemia (ETA) liikme staatuse vastu. Mida ETA endast kujutab? Kas see on üks elitaarne klubi või mis?

Mina näen ETA-t eelkõige ikkagi ühiskondlikku rolli täitva organisatsioonina. See koondab ju meie olulisemate teadusvaldkondade esindajaid, kes oskavad vajaduse korral omal alal riigiasutustele head nõu anda. Samas on akadeemiku ülesanne hoida kogu aeg ka teaduse lippu kõrgel ja tutvustada laiemalt enda uurimisala.

Kommentaarid
Copy