AK Hirm uute asjade ees ja armastus vanade vastu – mis on selle taga? (1)

Urmas Tartes
, loodusteadlane
Uuendatud 16. veebruar 2024, 22:08
Copy
26. oktoobril 1889. aastal ajakirja Judge esikaane karikatuur elektri ohtlikkusest. Selle all allkiri «Ohjeldamatu deemon».
26. oktoobril 1889. aastal ajakirja Judge esikaane karikatuur elektri ohtlikkusest. Selle all allkiri «Ohjeldamatu deemon». Foto: Forgottenfiles

Samamoodi nagu sageli ollakse valmis üsnagi hullumeelselt demonstreerima kahjulike asjade ohutust, naeruvääristatakse ja siunatakse uusi asju, mis õigupoolest on igati tõhusad.

Esimesel juhul on tegemist valdavalt põhjusega, et sellega on seotud asja pimesi propageeriva inimese või seltskonna majanduslik heaolu, aga teisel juhul saadakse aru, et uus võib kahjustada sisseharjunud tulude ja huvide korda, või pole veel leitud oma kasulikku seost selle uuega.

Robert Loibl ja ta abikaasa Louise hakkasid 1971. aastal neelama tablette – kumbki ühe 10 mg kaaluva tableti päevas. Nad tegid seda järjest 93 päeva. Robert oli 61-aastane, naine oli noorem. Et eakamapoolsed inimesed vahel tablette neelavad, oli tavaline siis ja on ka tänapäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles