Teaduslikult tõestatud see värv peletab taimekahjureid eemale

teadus.postimees.ee
Copy
Uuringu kohaselt hoiavad punased võrgud levinud kahjureid viljapõldudelt paremini eemale kui tavalised rohelised, mustad või valged taimede kaitseks kasutatavad kattevõrgud.
Uuringu kohaselt hoiavad punased võrgud levinud kahjureid viljapõldudelt paremini eemale kui tavalised rohelised, mustad või valged taimede kaitseks kasutatavad kattevõrgud. Foto: 2024 Tokumaru et al. / Scientific Reports

Punased taimekattevõrgud ütlevad kahjuritele stopp ja vähendavad vajadust putukatõrjevahendite järele. Uue uuringu kohaselt hoiavad punased võrgud viljapõldudelt paremini eemale levinud kahjureid kui tavalised rohelised, mustad või valged taimede kaitseks kasutatavad kattevõrgud, teatab Eurekalert.org

Tokyo ja Kyoto teadlased testisid punaste, valgete, mustade ja kombineeritud värvusega võrkude mõju sibulapeenarde kaitsel. Nii labori- kui ka põllukatsetes olid kahjurite tõrjumisel punased võrgud oluliselt tõhusamad kui teist värvi kaitsevõrgud.

Samuti vajasid punase võrguga osaliselt või täielikult kaetud sibulapeenrad 25–50 protsenti vähem putukamürke kui katmata põllul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles