OTSIVAD TÄHELEPANU Tulnukad võivad supernoovade ajal meiega ühendust võtta

teadus.postimees.ee
Copy
Kohtume supernoova all: kui tuleks kokku saada kellegagi, keda me veel ei tea ega tunne, peab välja mõtlema mõne loogilise silmatorkava aja ja koha. Üks selline punkt võiks olla supernoova plahvatus. Pildil olev James Webbi teleskoobiga pildistatud 1987A ongi 37 aastat tagasi toimunud (õigemini siis meieni jõudnud) kosmiline suursündmus, mis naabergalaktikates kindlasti tähelepanu äratas. Kui keegi tahtis endast teada anda, oleks ta võinud just sel hetkel oma signaali meile teele saata.
Kohtume supernoova all: kui tuleks kokku saada kellegagi, keda me veel ei tea ega tunne, peab välja mõtlema mõne loogilise silmatorkava aja ja koha. Üks selline punkt võiks olla supernoova plahvatus. Pildil olev James Webbi teleskoobiga pildistatud 1987A ongi 37 aastat tagasi toimunud (õigemini siis meieni jõudnud) kosmiline suursündmus, mis naabergalaktikates kindlasti tähelepanu äratas. Kui keegi tahtis endast teada anda, oleks ta võinud just sel hetkel oma signaali meile teele saata. Foto: NASA / ESA / Wikimedia Commons

Tulnukate otsimise programm SETI kombineerib nüüd mänguteooriat, astronoomiat ja uusimaid andmeanalüüsi meetodeid, et leida kosmosest tulnukaid. Ühe teooria järgi võivad nad meile signaale saata eriti silmatorkavate kosmiliste sündmuste ajal, et me neid ikka märkaksime.

SETI instituut (Search for extraterrestrial intelligence ehk maavälise elu otsingud) keskendus hiljuti uuele võimalusele maavälist elu leida, uurides supernoovat, millelt lähtuvaid signaale on salvestatud juba 1987. aastast. Uute oletuste järgi võivad tulnukad kasutada selliseid suuri kosmilisi sündmusi endale tähelepanu tõmbamiseks: neil võivad olla sünkroniseeritud majakad, mis teisi mõistusega eluvorme peilivad.

Kuigi seni pole otsing andnud kindlaid tulemusi, loodetakse uusi meetodeid kasutada signaalide lahtimõtestamiseks, et leida nende tehislikku päritolu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles