MIS JUHTUS? SpaceX eemaldab sada Starlinki satelliiti rikke tõttu orbiidilt (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Starlinki satelliit. Venemaa on ähvardanud SpaceXi kosmoseseadmed võtta legitiimseteks sihtmärkideks, kui firma USA sõjaväega koostööd teeb.
Starlinki satelliit. Venemaa on ähvardanud SpaceXi kosmoseseadmed võtta legitiimseteks sihtmärkideks, kui firma USA sõjaväega koostööd teeb. Foto: SpaceX

Saja satelliidi ühe korraga orbiidilt kõrvaldamine on pretsedenditu, tuues esile SpaceXi satelliidisüsteemidega seotud ulatuslikud probleemid. SpaceX jättis täpsustamata, mis defekt varasemate mudelite Starlinki satelliitides avastati, kuid see on sundinud SpaceXi ennetavalt seadmeid orbiidilt kõrvaldama, enne kui need potentsiaalselt rikki lähevad ja madalal Maa orbiidil ohtlikuks muutuvad.

Kuigi SpaceX on endiselt kindel, et nende probleemsete seadmete orbiidilt eemaldamine hoiab ära kõik tekkivad ohud, rõhutab see vahejuhtum, et suurte satelliitvõrkude haldamine on keerukas ja ettearvamatu ettevõtmine.

Starlinki satelliitide orbiidilt eemaldamine on SpaceXi jaoks tavaline asi. Elon Muski juhitud ettevõte on juba algatanud 406 seadme eemaldamise senisest ligi 6000st kosmosesse saadetud satelliidist. Neist 17 ei ole enam manööverdamiskõlblikud, kuid eeldatavasti lagunevad ja põlevad lõpuks lähiaastatel Maa atmosfääris ära. Otsus, et lühikese aja jooksul tuuakse orbiidilt maha umbes 100 satelliidist koosnev suur partii, on aga kindlasti ebatavaline.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles