TEADLASED Atlandi ookeani hoovus võib sel sajandil seiskuda (7)

teadus.postimees.ee
Copy
AMOC kujundab soojustransporti troopika ja Põhja-Atlandi piirkonna vahel.
AMOC kujundab soojustransporti troopika ja Põhja-Atlandi piirkonna vahel. Foto: Getty Images

Atlandi ookean on kliimamuutuste tagajärjel jõudmas murdepunkti, mille tulemusel võivad põhjapoolkeral hoovused peatuda. Viimased andmed paraku kinnitavad seda. Autorid toovad välja, et kui künnis on saavutatud, järgneb murdepunkt tõenäoliselt ühe kuni nelja aastakümne jooksul. See tähendab tõsiseid ja ulatuslikke tagajärgi kogu maailmas, kirjutab sciencealert.com

Juba eelmisel aastal näitas üks uuring, et Maa peamisi ookeanihoovusi on jõudmas kollapsini. Utrechti ülikooli okeanograaf René van Westen töötas koos kolleegidega välja varajase hoiatamise süsteemi ja eelmisel aastal tegid nad Hollandi riiklikus superarvutikeskuses värske, kuus kuud kestnud mahuka ja kuluka arvutisimulatsiooni. Madalmaade superarvutil Snellius tehtud simulatsioonil lisas meeskond värsket magevett järk-järgult, mitte korraga, nagu varem oli tehtud. See võimendas efekti. Vähenenud soolsuse tõttu vajus vähem soolast vett põhja, mis omakorda viibki pöördvoolu peatumiseni.

Näiteks jaheneb mudelist lähtuvalt temperatuur Londonis keskmiselt 10 °C võrra ja Bergenis 15 °C võrra, aga näiteks USA idarannikul toimuks merevee taseme tõus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles