Energeetiku rõõmuhetk: tahan siiralt toetada ja julgustada naisi nende enda teed järgima

teadus.postimees.ee
Copy
Karolina Kudelina: teaduseelu pole kindlasti igav, tüdimust pole olnud ega tule kunagi.
Karolina Kudelina: teaduseelu pole kindlasti igav, tüdimust pole olnud ega tule kunagi. Foto: TalTech

Doktorant-nooremteadur Karolina Kudelina elektroenergeetika ja mehhatroonika instituudist peab akadeemilist elu mitmekesiseks ning põnevaks. Tema süda kuulub aga teaduse populariseerimisele.

Eilse naisteadlaste päeva puhul jagab Karolina Kudelina Postimehe lugejatega mõnesid tähtsaid hetki oma elus.

Selgushetk

Akadeemiline elu Tallinna Tehnikaülikoolis on väga mitmekesine: õpetamine, teaduse tegemine ja populariseerimine, projektide kirjutamine, konverentsid. Ent ühel hetkel sain aru, et kõige rohkem soovin teadmisi järgmistele põlvkondadele edasi anda. Sel põhjusel populariseerin hea meelega teadust ja haridusvalikuid noorte seas.

Tüdimushetk

Teaduseelu ei ole kindlasti igav. Ma kardan, et tüdimust pole olnud ega tule ka kunagi.

Kahtlushetk

Oli hetk, mil mõtlesin tööstuse kasuks, sest õpingute ajal töötasin seal mitu kuud. See on teadusega võrreldes täiesti erinev maailm, kuid mõlemal on omad eelised. Jõudsin aga järeldusele, et akadeemiline elu pakub mulle rohkem seiklusi.

Murdehetk

Oli hetk, mil mind pandi kahtlema oma püüdlustes ja saavutustes. Et see pole see, mida naine tegema peaks. Kuulsin seda kõikjalt, isegi inimestelt, kellest ma kõige rohkem lootsin. Olin segaduses, kuid leidsin endas jõudu ja jätkasin sellega, mis mulle väga meeldib.

Valikuhetk

Doktoriõppe valimise hetke mäletan väga hästi. Alles magistriõppest kirjutasin teadusartikleid, käisin rahvusvahelistel konverentsidel ja üleüldse elasin täie jõuga oma akadeemilist elu. Seetõttu oli minu jaoks valik väga lihtne – kindlasti jah!

Võitlushetk

Nii nagu kõik naised, pean ka mina ühiskonnas oma huvide eest võitlema, sest paljud elavad ikka veel vanade reeglite järgi. Selliseid hetki on olnud palju ja kahjuks tuleb neid veel. Peab lihtsalt aru saama, mida sa ise tegelikult tahad, ja liikuma oma unistuste poole, mitte elama kellegi teise elu.

Rõõmuhetk

Tõeline rõõmuhetk oli viimasel L'Oréal-UNESCO noorte talentide Baltikumi programmi „Naised teaduses“ tseremoonial. Meie arutelul naistest teaduses mõistsin, et olen tõesti õiges kohas oma elus. Sain aru, kui siiralt tahan toetada ja julgustada teisi naisi nende omaenda teed järgima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles