PARAS PÕNTS Inimkond on alustanud Kuu lagastamist – loe, kui palju seal juba maist prahti vedeleb (1)

teadus.postimees.ee
Uuendatud 10. veebruar 2024, 18:21
Copy
Apollo kuumooduli kõrval on kott astronaudi väljaheitega. Seal leidub aga muudki rämpsu. Antarktikast ja nüüd Džomolungmaltki peavad inimesed oma tahked väljaheited kaasa viima – mitte aga Kuult.
Apollo kuumooduli kõrval on kott astronaudi väljaheitega. Seal leidub aga muudki rämpsu. Antarktikast ja nüüd Džomolungmaltki peavad inimesed oma tahked väljaheited kaasa viima – mitte aga Kuult. Foto: NASA

Inimesed on alati taevasse vaadanud, kasutades tähtede asukohti taevalaotuses navigeerimisjuhistena või siis kõnelenud tähtedest lummavaid lugusid. Iga inimtsivilisatsioon on tähtede poole vaadanud ja kasutanud taevakehade liikumist aja mõõtmiseks ning tähenduse leidmiseks. Nüüd on inimkond alustanud ka Kuu muutmisega prügimäeks.

See lõpmatu teadmistejanu, kombineerituna tehnoloogiliste edusammudega, on muutnud võimalikuks unistused kosmosereisidest. Need unistused muutusid üha reaalsemaks pärast Teist maailmasõda, tööstusrevolutsiooni, külma sõda ja Maa ressursside ulatuslikku kasutuselevõttu.

Kosmosereiside unistused algasid tagasihoidlikult Nõukogude Liidu Sputnik-1 orbiidile saatmisega ja eskaleerusid USA Apollo maandumisega Kuule 1969. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles