See Austraalias elanud kala võinuks teile järgi joosta ja hambad säärde lüüa

teadus.postimees.ee
Uuendatud 10. veebruar 2024, 14:08
Copy
See teravahabuline röövkala suutis hingata nii õhku kui vees lahustunud hapnikku ja ilmselt vudis ka maad mööda.
See teravahabuline röövkala suutis hingata nii õhku kui vees lahustunud hapnikku ja ilmselt vudis ka maad mööda. Foto: Brian Choo

Neljajalgsete kalade kivistised, mis on leitud Austraaliast, aitavad lahendada ka seda, kuidas elusolendid ookeaneist kuivale maale kolisid ja õhku hingama õppisid. Imetabaseid elusolendeid, kel sellest ammusest, pea 400 miljoni aasta tagusest ajast jäänud omadusi veel alles, on näiteks kopskalad, kes saavad hingata nii õhku kui vees lahustunud hapnikku.

​Rohkem kui 380 miljonit aastat tagasi valvas üks sihvakas ja õhku hingav röövkala Kesk-Austraalia jõgede voogusid. Tänapäeval on nende jõgede setted muutunud kaugel sisemaal asuvateks punase liivakivi paljanditeks. Tõsi, ka Austraalia paiknes ise siis sootuks põhjapoolkeral ja mandrilaamade liikumise tulemusena nihkunud Austraalia praegusele kohale lõunapoolkeral.

Uus uurimus, mis avaldati ajakirjas «Journal of Vertebrate Paleontology», tutvustab selle kala kivistisi, millele pandi nimeks Harajicadectes zhumini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles