PEASÜÜDLANE Teadlased leidsid rakud, mis vastutavad allergiate eest

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Pexels

Murrangulise arengu käigus on teadlased leidnud seni avastamata B-mälurakkude alatüübi, mis on immuunsüsteemi komponent, mis vastutab inimese allergiate teabe säilitamise eest. See uus avastus on märkimisväärne terapeutiliste sekkumiste edendamiseks, mille eesmärk on leevendada allergiaid. Eriti saaksid abi need inimesed, kellel on eluohtlikud allergiad, näiteks toiduallergia.

Toiduallergia ja õietolmuallergia allergiliste reaktsioonide keskmes on immunoglobuliin E (IgE) antikeha. Allergilistel inimestel reageerib immuunsüsteem liigselt, tekitades IgE-d, mis liigub rakkudesse ja käivitab kemikaalide vabanemise, kutsudes esile allergilisi reaktsioone. Eelkõige on iga IgE spetsiifiline konkreetsele allergeenile, mis selgitab allergia ajendite mitmekesisust alates kassikarvadest kuni maapähkliteni.

Vaatamata IgE-d tootvate rakkude pöördelisele rollile allergiate korral on suuremal osal nendest rakkudest piiratud eluiga, mis tekitab küsimuse: kuidas täiendab keha IgE-d tootvate rakkude kogumit? McMasteri ülikooli teadlased koostöös Taani ravimifirmaga ALK-Abelló A/S (ALK) harutasid selle saladuse lahti. Nad avastasid uudset tüüpi immuunraku, mis vastutab IgE antikehade tootmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles