USA ravimifirma: meie uus tablett pikendaks koerte eluiga hüppeliselt

teadus.postimees.ee
Uuendatud 7. veebruar 2024, 13:48
Copy
Iiri hundikoerad on ülimalt sõbralikud tegelased, kelle lühike eluiga võib uue ravimiga pikeneda ning sellega on ka inimeste rõõm nendega koos elamisest kestvam.
Iiri hundikoerad on ülimalt sõbralikud tegelased, kelle lühike eluiga võib uue ravimiga pikeneda ning sellega on ka inimeste rõõm nendega koos elamisest kestvam. Foto: Austonley Irish Wolfhounds & White Swiss Shepherd Dogs

​Koerad saavad inimestega lähedaseks, aga suurtel aretatud koeratõugudel on eluiga lühike – vaid 6–7 aastat. Väiksemate koeratõugude jaoks on tervelt elatud aastaid lisav ravim juba olemaski ja samalt ettevõttelt on pärit ka uus preparaat, mille katsetuseks vabatahtlikke liituma oodatakse.

Üheteistaastane segavereline hurt nimega Boo on esimene koer, kes on registreeritud ravimiuuringusse, mille eesmärk on peaaegu igas suuruses vanematele koertele tervelt elatud aastate lisamine ja eluea pikendamine. Selle ravimi eelkäija, mis oli mõeldud üksnes suuretõulistele koertele, tekitatud elevuse pealt kutsuvad uurijad üles vanemate koerte (seni siiski see võimalik vaid USAs) omanikke uuringusse registreeruma.

Suured koerad, nagu näiteks dogid ja Newfoundlandi koerad, elavad ainult seitse kuni kaheksa aastat, samas kui väikesed koerad, nagu chihuahua'd ja minipuudlid, elavad kuni 20 aastat. Suurte ja hiiglaslike tõugude selektiivne aretamine on viinud IGF-1 hormooni taseme, mis soodustab rakkude kasvu ja millel on oma roll loomade ja inimeste pikaealisuses, kuni 28 korda kõrgemale tasemele kui väikestel koertel. Iga kolme kuni kuue kuu tagant veterinaaride manustatav LOY-001 pärsib liigset IGF-1 hormooni ja pikendab seeläbi ka suurte koerte tervena veedetud eluiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles