Kosmoses kasvatatud salat võib osutuda mürgipommiks

teadus.postimees.ee
Uuendatud 6. veebruar 2024, 22:14
Copy
Mikrogravitatsiooni tingimusis kasvanud salat osutus vastuvõtlikuks erinevatele patogeenidele ja ei suutnud oma immuunsüsteemi abil pahalastega toime tulla.
Mikrogravitatsiooni tingimusis kasvanud salat osutus vastuvõtlikuks erinevatele patogeenidele ja ei suutnud oma immuunsüsteemi abil pahalastega toime tulla. Foto: Delaware ülikool

Kuna salat on tervislik ja vitamiinirikas, siis värske rohelise kasvatamine Maa orbiidil või kaugematelgi kosmoseradadel tundub olevat hea viis kosmoserändurite tervise hoidmiseks. Uus uuring viitab sellele, et kuigi kosmosesalat võib olla toitev, võib see astronautidele siiski teatud määral ka riskantne olla.

Probleem seisneb selles, et lehtköögiviljade, nagu salat ja spinat, kasvatamine kosmoses võib kaasa tuua lisabaktereid, väidab Delaware'i ülikoolis valminud värske uurimus. Simuleeritud mikrogravitatsioonis kasvatatud taimedele tehtud testid näitasid, et need on tegelikult tavalisest rohkem vastuvõtlikud Salmonella enterica patogeenile.

Me teame, et rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) on palju agressiivseid baktereid ja seeni, ning kui need kosmose mikroobid põhjustaksid astronautide meeskonnas ulatusliku haigestumise, tähendaks see inimeludele ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles