Terminivõistlus aitas tuua Vikipeediasse 217 uut artiklit

teadus.postimees.ee
Copy
Vikipeedia terminivõistluse 2023 võitjad terminipäevakul Tartu Ülikooli raamatukogus.
Vikipeedia terminivõistluse 2023 võitjad terminipäevakul Tartu Ülikooli raamatukogus. Foto: Pille Priks / Wikimedia Commons

Eesti kõrgkoolide koostöös kaheksandat korda toimunud terminipäevakul anti muu hulgas üle Vikipeedia terminivõistluse auhinnad. Žürii andis välja viis auhinda, mille said ülikoolide esindajad ja üks gümnasist.

Terminiasjatundjate kokkusaamine algas sel korral ülevaatega esimesest Vikipeedia terminivõistlusest. Võistlus toimus 2023. aasta 10. oktoobrist kuni 10. detsembrini ning selle eesmärk oli edendada kvaliteetset terminiloomet ja levitada Vikipeedia kaudu eestikeelset terminivara.

Terminivõistlusele laekus 217 artiklit 24 võistlejalt. Enim artikleid tuli Tallinna Ülikooli ja Tartu Ülikooli üliõpilastelt, välismaa ülikoolidest oli esindatud Cambridge'i ülikool. Lisaks kõrgkoolidele osalesid võistlusel gümnasistid Narva keeltelütseumist ja Hugo Treffneri gümnaasiumist.

Võistluse ühe korraldaja ja žüriiliikme Helika Mäekivi sõnul oli rõõmustav näha nii suurt Vikipeedia kirjutamise indu: «Žüriil oli hea meel näha, et suur hulk esitatud artikleid olid sisuliselt ja keeleliselt väga kvaliteetsed. Seetõttu ei olnud võimalik anda välja ka viljakaima, sisukaima või selgekeelseima kirjutaja auhinda, nagu žüriil alguses plaanis oli, vaid iga võitja sai endale kaks tiitlit.»

Mäekivi kinnitusel on aga kogu võistluse suurim võitja lugeja, kes saab sisukas ja selges keeles osa sellest uuest ja huvitavast, mis teaduses toimub.

Viljakaima ja sisukaima kirjutaja auhinna said Darja Lavõgina (Tartu Ülikool) ja Eve Valper (Eesti Kunstiakadeemia), sisukaima ja selgekeelseima kirjutaja auhinna pälvisid Mai Raet (Tallinna Ülikool), Viivika Eljand-Kärp (Tartu Ülikool) ja Keili Krabbi (Hugo Treffneri gümnaasium).

Eve Valper julgustab igasuguste erialade spetsialiste ja ka üliõpilasi võistlusest osa võtma oma teadmiste ja missioonitunde järgi.

«Eestikeelne Vikipeedia on väga kasutatav keskkond, just sealt võiks näiteks õpilased ja muidu huvilised leida praegu veel vaid terminibaasides ja sõnastikes leiduvaid eestikeelseid termineid ja teaduskeelt lahti seletatuna ja kontekstiga illustreerituna. Toogem oskuskeel noorte käeulatusse emakeelsena ja süsteemsena,» ütles Valper.

Vikipeedia terminivõistlust korraldasid Eesti Keele Instituut, Eesti Maaülikool, Kaitseväe Akadeemia, Tallinna Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool ja MTÜ Wikimedia Eesti ning seda aitas rahastada haridus- ja teadusministeerium.

Järgmine terminivõistlus toimub selle aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles