Washingtoni osariigis avastati elumaja garaažist tuumapommi rakett (5)

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Bellevue politsejaoskonna foto

Washingtoni osariigi politsei sai läinud nädalal kõne, milles Ohio muuseumi töötaja palus kontrollima minna sõjalise otstarbega eset, mida üks Bellevue linna elanik muuseumile annetada soovis. Politseinikud tuvastasid garaažis aga tuumapommi kanderaketi Douglas AIR-2 Genie (varasem nimetus MB-1), mis on lühimaa õhk-õhk-rakett ja mõeldud 1,5 kilotonnise W25 tuumalõhkepea kandmiseks.

Mees, kelle garaažist rakett avastati, ütles et rakett kuulus naabrile, kes oli hiljuti surnud ja oli algselt ostnud seadeldise pärandvara müügilt.

AIR-2 Genie raketti toodeti aastatel 1957–1962 ja see oli külma sõja ajal Ühendriikide ja Kanada õhujõudude kasutuses.

AIR-2A Genie kanderakett Hill Aerospace lennundusmuuseumis.
AIR-2A Genie kanderakett Hill Aerospace lennundusmuuseumis. Foto: Wikimedia Commons

Lõhkepead raketil küljes ei olnud ja see oli ka raketikütusest tühjaks tehtud ehk inertne ja põhimõtteliselt roostetanud tühi raketikütuse kütusepaak. Seega kohalikele elanikele rakett garaažis veedetud aja jooksul ohtu ei kujutanud ja 150 000 elanikuga Bellevue linnas evakueerimisi teha ei tulnud.

Kuna rakett oli inertne ja sõjavägi seda tagasi ei nõudnud, jättis politsei eseme garaaži alles, et see muuseumis eksponeerimiseks restaureeritaks. Olgugi et AIR-2 Genie tüüpi rakette toodeti viiekümnendate lõpus ja kuuekümnendatel üle 3000, on USAs ja Kanadas vaid 18 muuseumi, kuhu neid on alles jäänud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles