Valgus ei tõmbagi putukaid ligi – loe, mis tegelikult toimub (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Siiani arvati, et lendavaid putukaid tõmbab valgus kui nõiaväel enda poole. Tegelikkuses on asjad siiski sootuks teistmoodi.
Siiani arvati, et lendavaid putukaid tõmbab valgus kui nõiaväel enda poole. Tegelikkuses on asjad siiski sootuks teistmoodi. Foto: Jevgenia Jegorova / Pexels / CC0 Licence

​See lugu viib meid sumedasse suvve, mil õhtud on soojad ja täis ritsikate sirinat. Need on hetked, kui saame nautida rahu ja lõõgastust, kuni äkki hakkavad kõikvõimalikud tüütud putukad ründama meie valgusallikaid. See võib olla tüütu, kuid mida need putukad tegelikult läbi elavad, on veelgi hullem.

Ühel päeval otsustasid Londoni​ Imperial College'i zooloog Samuel Fabian ja tema kolleegid ette võtta keerukat laadi uurimisprojekti. Nad kasutasid tipptasemel videotehnikat, et paljastada sajandeid kestnud müüdi liblikate ja leekide salajastest armusuhetest, mida tegelikult kunagi ei ole eksisteerinudki.

Selle asemel, et tahtlikult leegi või lihtsalt valguse poole lennata, keskenduvad need vaesed putukad hoopiski oma igapäevastele ülesannetele, näiteks tolmeldamisele. Kuid just siis, kui nad on tähtsat tööd tegemas, lööb äkki nende elurütmi sisse ere valgussähvatus, mis mõjutab nende üles-alla suunataju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles