KIVIAJA MEISTERKOKAD Ka ürginimesed suutsid oma pudru põhja kõrvetada

Copy
Sellel savinõukillul on 5000 aastat vana söestunud toit.
Sellel savinõukillul on 5000 aastat vana söestunud toit. Foto: Kubiak-Martens jt.

Juba vähemalt 5000 aastat on inimesed kogemata oma putru suutnud põhja kõrvetada. Seda kinnitab Saksamaal avastatud söestunud keedunõu. Nagu tänapäevalgi, osutus keedupoti puhastamine tüütult tülikaks.

Arheoloogid avastasid selle kulinaarse äparduse siis, kui nad uurisid Oldenburg LA 7-s asuvat prügihunnikut, mille sees olid ka keraamilised killud. Oldenburg LA 7 peetakse üheks Saksamaa vanimaks neoliitiliseks külaks. Uuring avaldati teadusajakirjas PLOS One.

Keedunõud uurides märkas Hollandis asuva arheobotaanika ja paleobotaanika alal spetsialiseerunud BIAX Consulti teadlane ja uuringu juhtivautor Lucy Kubiak-Martens ilmset kulinaarset äpardust. Pärast keraamiliste killukeste keemilist analüüsi leidsid teadlased «toidukoorikuid» ja jälgi muistsetest teraviljadest, sealhulgas kaera ja odratangu jäänuseid. Samuti tuvastati valge hanemaltsa jäänused. Valge hanemalts on umbrohi, mille seemned on rikkad tärklise poolest.

Tagasi üles