Suurbritannia luureagentuur hoiatab: tehisintellekti areng toob kaasa uued küberohud

Rein Pärn
, ajakirjanik
Copy
Tehisaru tõstab kõvasti inimkonna energiatarvet.
Tehisaru tõstab kõvasti inimkonna energiatarvet. Foto: Shutterstock

Suurbritannia luureagentuur GCHQ hoiatas, et uute tehisintellekti (AI) vahendite kiire areng toob kaasa küberrünnakute arvu kasvu ja võimaldab ka kasinamate oskustega häkkeritel digitaalset kahju tekitada. Samuti suurendab tehisaru tulek sääraste lunavararünnakute arvu maailmas, kus kurjategijad krüpteerivad arvutisüsteeme digitaalse lunaraha saamiseks, öeldakse raportis.

UK riikliku küberjulgeoleku keskus (NCSC), mis kuulub GCHQ alla, selgitab oma raportis: «AI suurendab peaaegu kindlasti järgmise kahe aasta jooksul küberrünnakute mahtu ja laiendab nende mõju.» Aruande kohaselt suurendab see kõige enam võimekust pahatahtlikel harrastushäkkeritel, kellel ei pruugi olla vajalikke oskusi kõrgema taseme rünnakute tegemiseks. Raportis lisatakse, et generatiivsed AI vahendid, nagu vestlusrobotid, aitavad luua veenvamaid e-kirju või dokumente, mida kasutatakse veebipõhistes õngitsuskampaaniates.

Luureagentuurid üle maailma on silmitsi potentsiaalsete julgeolekuprobleemidega, mis on seotud algoritmidega, mis suudavad genereerida inimsuhtlusi – ehk LLM-e. Vestluse generaatoreid, nagu OpenAI ChatGPT, kasutavad ettevõtted laialdaselt erinevates teenustes, sealhulgas müügis ja klienditeeninduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles