Kas põhja valge-ninasarvik pääseb väljasuremisest?

teadus.postimees.ee
Copy
27-aastane Najin ja tema 17-aastane järeltulija Fatu elavad Keenia Ol-Pejeta looduskaitsealal ööpäevase relvastatud kaitse all, et salakütid neid ei ohustaks.
27-aastane Najin ja tema 17-aastane järeltulija Fatu elavad Keenia Ol-Pejeta looduskaitsealal ööpäevase relvastatud kaitse all, et salakütid neid ei ohustaks. Foto: biorescue.org \ Jan Zwilling

Teadlaste ja looduskaitsjate konsortsium BioRescue teatas kolmapäeval, et ninasarvik on nüüd embrüosiirdamise läbi tiineks saanud. Surrogaatema on 70 päeva tiine ja tal on hästi arenenud 6,4-sentimeetrine isane embrüo. «See on nurgakiviks missioonis päästa põhjapoolne valge-ninasarvik väljasuremisest,» ütles BioRescue oma avalduses.

Põhja valge-ninasarvikuid on maailma teadaolevalt alles jäänud vaid kaks isendit. 27-aastane Najin ja tema 17-aastane järeltulija Fatu on mõlemad võimetud loomulikult paljunema.

Viimane isane põhja valge-ninasarvik Sudan elas 45-aastaseks, kuni ta 2018. aastal vanusega seotud tüsistuste tõttu eutaneeriti. Ta oli Najini isaloom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles