NEW SCIENTIST Kuule jõuab esmakordselt naine – kes on Christina Koch? (1)

Leah Crane
, New Scientist
Copy
Christina Koch on esimene naine, kes läheb Kuule
Christina Koch on esimene naine, kes läheb Kuule Foto: Bill Stafford - NASA - JSC

Christina Kochil on just selline töö, millest lapsed unistavad. Alates 2019. aastast, oma esimesel missioonil Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS), elas NASA astronaut Koch kosmoses 328 päeva - pikim aeg, mis ükski naine kosmoses veetnud on. Selle missiooni käigus 3D-printis ta bioloogilisi kudesid, kasvatas valke, töötas tumeaine eksperimendi kallal ja oli osa esimesest täielikult naistest koosnevast kosmosekõnnist.

Nüüd, olles osa kosmoseagentuuri ambitsioonikast projektist saata inimesi tagasi kuule, valmistub Koch oma järgmiseks seikluseks. Sellega kindlustab ta oma koha ajalooõpikutes. Artemis II missioonil, mis on kavandatud lahkuma novembris, teeb Koch koos kolme teise astronaudiga 10 päeva jooksul Kuu ümber tiiru. See tähendab tõenäoliselt, et edaspidi ta uuesti Kuule ei astu, arvestades eluaegseid ohutuspiiranguid, mis on astronautide kosmoses viibimisega seoses paika pandud. Siiski saab temast esimene naine, kes tiirleb Maa kaaslase ümber ja heidab pilgu selle müstilisele tagaküljele.

Artemis II saab olema esimene mehitatud test NASA suure Space Launch System raketi ja sellel istuva Orioni kosmoselaevaga, mis aitab ette valmistada tulevaseid missioone eesmärgiga viia inimesed uuesti Kuu pinnale peale 1972. aastat. Koch rääkis populaarteaduslikule ajakirjale New Scientist oma olulisest tööst ISS-il, kosmoselõhnast ja ainulaadsetest mikrogravitatsiooni spordialadest, mida saab orbiidil mängida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles