NEW SCIENTIST Ainult elusatele: hingamismuster võib olla sisselogimisel sama turvaline nagu sõrmejälg

, New Scientist, kaasautor
Copy
Teadlased avastasid, et meie väljahingatava õhu turbulents on sama unikaalne nagu sõrmejälg ja seda saaks kasutada biomeetriliseks isikutuvastuseks. Surnutega on selline sisselogimine eriti kindel, sest erinevalt sõrmejälje- ja näotuvastusest nendega seda enam ära petta ei saa.
Teadlased avastasid, et meie väljahingatava õhu turbulents on sama unikaalne nagu sõrmejälg ja seda saaks kasutada biomeetriliseks isikutuvastuseks. Surnutega on selline sisselogimine eriti kindel, sest erinevalt sõrmejälje- ja näotuvastusest nendega seda enam ära petta ei saa. Foto: Victoria / Pixabay

Hingamisel tekkivat õhu turbulentsi saab edukalt kasutada nutitelefonide või muude seadmete biomeetriliseks avamiseks. Erinevalt teistest sisselogimise viisidest, nagu sõrmejälgede või näo skannimisest, ei saa seda surnud inimesega enam teha.

Mahesh Panchagnula India Tehnoloogiainstituudist Madrases ja tema kolleegid registreerisid kümme hingetõmmet 94 vabatahtlikult, kasutades selleks õhukiiruse andurit, et võtta näitusid 10 000 korda sekundis. Nad sisestasid need andmed tehisintellekti mudelisse, mille eesmärgiks oli tuvastada hingamisraskustega inimesi, kes võiksid ravimitest kasu saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles