Taaskasutusvett lubav eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise

teadus.postimees.ee
Copy
Reovesi
Reovesi Foto: Shutterstock

Riigikogus läbis teisipäevasel istungil esimese lugemise valitsuse algatatud veeseaduse muutmise eelnõu, millega lisatakse seadusesse taaskasutusvee tootmiseks ja kasutamiseks vajalikud sätted, vahendas BNS.

Seeläbi tekib võimalus anda kasutatud vett, näiteks heitvett, karjääri- või kaevandusvett, täiendavalt puhastatuna üle ettevõtetele, kes kasutavad seda põllumajanduses, haljastuses, tänavapuhastuses või tööstuslikes protsessides. Taaskasutusvee tootmine vajab eelnõu järgi veeluba ning taaskasutusvee kasutamine toob kaasa registreerimiskohustuse, teatas riigikogu pressiteenistus.

Taaskasutusse suunatava vee võrra väheneb suublasse juhitava vee keskkonnakoormus. Suublasse juhitakse aastas väljalaskude kaudu keskmiselt 2190 tonni lämmastikku ja 58 tonni fosforit. Taaskasutusvee tootmisel ja kasutamisel väheneb toitainete koormus veekogudele vastavalt sellele, kui palju taaskasutusvett kasutusele võetakse. Taaskasutatava vee koguste võrra jääb vesi põhjaveest või pinnaveest ammutamata, mis aitab säästa puhast veeressurssi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles