ÜLIPIKK SÄRI Arizona kõrbes pandi kaamera tuhandeks aastaks maastikku pildistama (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Teraspostile kinnitatud millenniumikaamera on suunatud üle kõrbemaastiku. Valguse toimel tuhmub aja jooksul kullapigment aeglaselt erineval määral – tumedamad alad, näiteks mäed, tuhmuvad aeglasemalt kui heledamad alad, nagu taevas. Kui kõik läheb plaanipäraselt, on lõpptulemuseks aastatuhande pikkuse säriga maastikufoto.
Teraspostile kinnitatud millenniumikaamera on suunatud üle kõrbemaastiku. Valguse toimel tuhmub aja jooksul kullapigment aeglaselt erineval määral – tumedamad alad, näiteks mäed, tuhmuvad aeglasemalt kui heledamad alad, nagu taevas. Kui kõik läheb plaanipäraselt, on lõpptulemuseks aastatuhande pikkuse säriga maastikufoto. Foto: Chris Richards / Arizona Ülikool

Milline näeb välja maailm tuhande aasta pärast? Selle saab teada, kui pildistatakse ülipika säriajaga foto Arizona kõrbemaastikust tuhande aasta jooksul. Pilt salvestatakse läbi pinhole kaamera kullalehele.

Pildile jäävad ka Tumamoci mäkke ronivad ja laskuvad matkajad, samuti loomad, kes käivad oma kõrberadu. Kidurad puud-põõsad samuti kasvavad ja kuivavad, nendest pikaealisemad võivad jätta fotole sajanditepikkuse jälje.

Millenniumikaameraks nimetatud seadme mõtles välja filosoof Jonathon Keats, kes töötab Arizona ülikoolis kaunite kunstide kolledži teadurina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles