TEADLANE SELGITAB Kuidas jõuavad teadussaavutused igapäevaellu?

Ain Alvela
, ajakirjanik
Uuendatud 12. jaanuar 2024, 16:09
Copy
Toomas Vaimann TalTechi elektrimasinate teaduslaboris koos doktorantidega.
Toomas Vaimann TalTechi elektrimasinate teaduslaboris koos doktorantidega. Foto: Taltech / erakogu

Teadusasutustes sündinud avastused, olgu need siis tehnoloogilised uuendused või uued teadmised mikrobioloogia, geneetika, elektroenergeetika ja muus  valdkonnas, peaksid ideaalis jõudma õige pea ka laialdasse kasutusse. Kui keeruline see protsess aga tegelikult on, saab teada Tallinna Tehnikaülikooli teadlastelt.

Läbi ühe või teise valdkonna rahastamise esitatakse teadusasutustele justkui riiklik tellimus kas mingi konkreetse ja spetsiifilise valdkonna uurimiseks või mingite üldiste süvendatud teadmiste saamiseks.

Nii paistab riigi huvi viimasel ajal selgelt välja toidutehnoloogiate arendamisel, näiteks kuidas mingis toidutootmise etapis tekkivaid jääke kasutada ära teiste toiduainete valmistamisel jmt. Samuti ootab riik teadlastelt rohkem infot meie maapõues peituvate maavarade, nende kaevandamise võimaluste ja kasutamise otstarbekuse kohta, sest paradoksaalsel kombel nõuavad tehnoloogiad, mida soovime rohepöörde läbiviimiseks kasutada, ka üha rohkem looduslike ressursside kasutusele võtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles