Jääks õige talveunne... või hoopis suveunne?

Urmas Tartes
, loodusteadlane
Copy
Ulmefilmides on nähtud inimeste talveunekapsleid, mille toel saavat rännata kosmiliste kauguste taha. Kui see tehnika kord tõeks saab, oleks see kasutatav ka pimeda ja külma aja üleelamiseks. Iseasi, kas tulevikus on vaja üle elada just külma või pigem hoopis liigselt kuumi perioode.
Ulmefilmides on nähtud inimeste talveunekapsleid, mille toel saavat rännata kosmiliste kauguste taha. Kui see tehnika kord tõeks saab, oleks see kasutatav ka pimeda ja külma aja üleelamiseks. Iseasi, kas tulevikus on vaja üle elada just külma või pigem hoopis liigselt kuumi perioode. Foto: Marek Strandberg Dall-E tehisaru abil

Ei ole sugugi harv, kui mõni inimene talve saabudes ei kadesta karu, konna või siili: neil läheb pimeda ja külma aja üleelamine üsna lihtsalt – talveuinakuid tehes. Mõelda vaid, suured elektriarved ja inflatsioongi oleks sedavõrd kergelt üle elatavad. Ja kui leiduks keegi, kes magamise eest palka maksaks, oleks tegu kaalumist väärt plaaniga. Arvatakse, et inimeste eellastel ja lähimatel sugulastelgi on need oskused olnud ja neid on edukalt kasutatud.

Oleme tõenäoliselt näinud pilte okastel seeni ja õunu tassivast siilist. Isegi kui siili käitumise selline kujutamine on detailides eksitav, käitub siil kui koolitarkust saanud inimene, kes teab termodünaamika seaduseid. Need seadused ütlevad, et organism ei saa kulutada rohkem energiat, kui seda saab toidust muundada.

Energia kokkuhoid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles