NEW SCIENTIST Teadlased on leidnud kosmilised niidid, mis aitavad avada Suure Paugu saladusi (1)

, New Scientisti kaasautor
Copy
Kunstniku ettekujutus kvasarist J0313-1806, mis tekkis vaid 670 miljonit aastat pärast Suurt Pauku.
Kunstniku ettekujutus kvasarist J0313-1806, mis tekkis vaid 670 miljonit aastat pärast Suurt Pauku. Foto: NOIRLab / NSF / AURA / J. da Silva / SWNS.COM

Kui pikk on niidijupp? Praeguses kontekstis nii pikk kui terve universum on lai. Samas pole kosmiline niit tavaline igapäevane nöörijupp. Kosmiline niit on õhem kui prooton ja venib miljardeid valgusaastaid, nagu liiguks see ruumis peaaegu et valguskiirusel, saades kütust ettekujutamatutest energiatest, mis eksisteerisid juba Suure Paugu ajal.

Vähemalt nii arvavad teadlased. Kosmiline niit on üks ekstreemsemaid nähtusi, mille teoreetikud kunagi välja mõelnud on. «See on üks kõige tõenäolisemaid ja testitavamaid prognoose, kui neid läbi ühendatud teooriate vaadelda,» ütles Suurbritannias asuva Edinburghi ülikooli füüsik Neil Turok, viidates teooriatele, mis püüavad kirjeldada, kuidas looduse põhijõud ühinesid ja seejärel hargnesid väga varajases universumis.

Me pole siiani leidnud ühtegi selget tõendit kosmiliste niitide olemasolu kohta. Samas on viimase aasta jooksul astronoomid märganud mitmeid anomaaliaid - alates arusaamatult suurtest galaktikatest kuni veidralt kujundatud klastriteni -, mis viitavad sellele, et me võime lõpuks olla nendele mõistatuslikele niitidele väga lähedal. Lisaks, kui üks neist hüpoteesidest peaks vastu pidama, on meil nüüd vahendid kosmiliste niitide olemasolu lõplikuks kinnitamiseks ja isegi nende erinevate vormide vahel vahe tegemiseks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles